Poszukiwanie tradycyjnych smaków.

Na poszukiwanie tradycyjnych smaków zakrzowskich wyruszyły wraz z FIO – Małopolska Lokalnie Południe gospodynie ze Stowarzyszenia KGW Razem dla Wsi z Zakrzowa.

Panie najpierw skupiły się na znalezieniu lokalnych i zapomnianych smaków, następnie opracowały przepis i zorganizowały wspólne gotowanie w formie otwartych warsztatów kulinarnych dla wszystkich chętnych.
Kuchenna krzątanina oraz przyjemna wrzawa udzielały się każdemu, kto przybywał do zakrzowskiej strażnicy – zarówno aby gotować, jak i smakować lokalnych specjałów.
Doświadczenie starszych gospodyń w połączeniu z zapałem i entuzjazmem młodych członkiń Koła dało pyszny efekt – w postaci oryginalnego przepisu na kiszony barszcz z kulebiakiem.

Panie zgodnie przyznają, że przepis jest warty zapamiętania i promowania, dlatego my już dziś zachęcamy do kolejnych kulinarnych inicjatyw, które wypromują i wzbogacą tradycyjną kuchnię zakrzowską.

* zdjęcia udostępnione przez autora w celach promocyjnych.